promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin tűzszünetet rendelt el váratlanul – felcsillant a remény a békekötésre?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elemzők szerint a helyzet rendezésére azért még jócskán várni kell.

Február legvége óta folyamatosan dörögnek a fegyverek Ukrajnában, az orosz csapatok inváziója sokkal hosszabb ideje tart, mint azt előzőleg a hadvezetés tervezte. Eddig szemernyi esélyt sem láthattunk a felek megegyezésére, békekötésére, most azonban váratlanul felcsillant a remény.

Putyin elnök ugyanis 36 órás tűzszünetet hirdetett, az elsőt ebben a példátlanul véres legújabb kori háborúban. Mindez azután történt, hogy egyebek közt kiderült: a Donyec-medencében halomban állnak a temetetlen orosz katonák, és a társaik őket használják fedezékként az előrenyomuláskor.

A fegyverszünet január 6-án (pénteken) 12 órakor lép életbe és egészen január 7-én éjfélig tart. Az indok ebben az esetben egyszerű, az oroszok az ortodox karácsonyt kívánják így megünnepelni, amelyet ők a nyugati keresztényekhez képest egy héttel később tartanak.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arra szólította fel az ukránokat, hogy ők is viszonozzák ezt a némileg váratlanul érkezett parancsot. Elemzők ugyanakkor attól tartanak, hogy a röpke szünetet a támadók újabb csapatösszevonásokra használják fel, illetve arra, hogy hadi felszerelést szállítsanak a szövetséges Fehéroroszország területére.

Friss információk szerint a támadók veszteségei már elérik a 110 ezer főt, de persze az ukránok sem állnak semmivel sem jobban. Ez azonban nem reszkette meg Putyin elnök hazai pozícióit, sőt úgy hírlik, hogy észak felől (vagyis belorusz területről) még az év legelején újabb nagyszabású offenzívát indítanának a győzelem kicsikarása érdekében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás