Olvass tovább...
Itthon kis túlzással minden sarkon kapni, de már külföldön is sokan ismerik a magyarok egyik kedvenc kalácsfajtáját.
Már messziről érezni az illatát, a legtöbb kirakodóvásáron vagy piacon kígyózó sorok állnak a standjánál, van belőle vaníliás, kókuszos, diós, és a kicsiktől a nagyokig mindenki egyaránt szívesen majszolja. Ha ennyiből még nem derült volna ki, a kürtőskalácsról van szó, ami idehaza az egyik legkedveltebb finomság.
Az édesség története nagyjából az 1400-as évek közepéig nyúlik vissza, de igazán népszerűvé majd csak az 1700-as évek végén vált. Mint oly sok más, kezdetben ez is leginkább a tehetősebbek körében volt kedvelt csemege, később azonban egyre elterjedtebbé vált, Székelyföldön még ünnepi alkalmakkor is az asztalokra került.
Olvass tovább...
A kürtőskalács népszerűsége az elmúlt évszázadok során mit sem kopott, és az is borítékolható, hogy azok a külföldiek, akik Magyarországra látogatnak, előbb vagy utóbb szembesülnek vele, és idővel ugyanúgy meg kell kóstolniuk, mint a többi tradicionális ételt és italt, mint például a gulyást, a pálinkát, vagy éppen a lángost.
Ebben túl sok meglepetés még nincsen, abban viszont már annál inkább, hogy Kanadában is kaphatunk kürtőskalácsot, nem is akárhol, a hatalmas ország legnagyobb városába, Torontóba ugyanis egy magyar nőnek köszönhetően jutott el a finomság. Dobsai Éva Budapesten nőtt fel, majd 1956-ban mindenüket hátrahagyva költöztek Kanadába férjével és gyerekeikkel.
Olvass tovább...
Az Eva's Original Chimneys-ben néhány dollárért cserébe édes és sós ízeket egyaránt kipróbálhatnak a vásárlók, a legnépszerűbbek a fagylalttal töltött változatok, létezik fahéjas-almás-karamellás, kókuszos-mangós, és oreós is, de a zöldfűszeres és a sajtos kürtőskalácsuk is nagyon jól hangzik.