promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa néven emlegetik Magyarországot Ukrajnában, de Oroszországban is kacifántosan hivatkoznak ránk
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő, hogyan nevezik Magyarországot a szomszédos országokban.

Belegondoltatok már abba, hogy vajon miért hívják Magyarországot sokan Hungary-nak vagy honnan jön a Hungária név? Ez a török onogur szóra vezethető vissza, ami egy népnév. Ez egy különböző népekből álló törzsszövetség volt, aminek talán a magyarok is tagjai lehettek. A tíz ogur egy sztyeppei eredetű bolgár-török népszövetség volt, ami az 5. században jelent meg az európaiak, bizánciak látómezején, ami a mai Dél-Oroszország, Dél-Ukrajna területe.

Hogy ennek a népcsoportnak valóban tagjai lehettek-e a magyarok, azt nem tudni, hiszen nincsenek rá bizonyítékok, könnyen lehet, hogy csak azért ragadt ránk ez a név, mert elődeink is ott bukkantak fel, ahol korábban az onogurok voltak.

Később ez a név terjedt el egész Európában, aminek egyik legősibb formáját a németből ismerjük, ami úgy hangzik:

Ungarn.

De persze hazánk neve teljesen máshogy hangzik más-más nyelveken, és ennek is megvan az érdekes oka. A legtöbb szláv nyelvbe ugyanis úgy került be a szó, hogy az 'n' betű már kiesett, helyette az 'u' vált nazálissá; ennek köszönhetően az ország neve a cseheknél már Uhry, Uhersko, és a szlovákoknál Uhorsko (és ugyebár ezekben a nyelveken a 'g' mindig 'h' betűvé vált, elég csak a cseh fővárosra, Prágára gondolni, ami eredetileg Praha).

A lengyelben megmaradt a nazális, de az u-ban található ajakkerekítéses mozzanat egy önálló 'v' betűvé vált, miközben a magánhangzó u-ból 'e' lett:

Wengry.

És ezen a ponton jön képbe Oroszország, ugyanis ez került át az oroszba Vengrija alakban. Ukrajna megint más tészta, ott teljesen más alakban írják, és más néven mondják Magyarországot:

Uhorscsina.

Nyilván Európán kívül is érdekes megnézni, hogy más-más országokban és más nyelveken hogyan írják és milyen néven emlegetik hazánkat, de most maradjunk a mi kontinensünknél. Mutatunk egy térképetm ahol azt láthatjátok, hogy az egyes európai országokban hazánk neve hogyan néz ki.

Érdemes megnézni, mennyire megoszlik a kontinens abból a szempontból, hogy hol maradt meg a németből átvett 'u' betűs alak, hol alakult át 'v' betűvé, és hol kezdődik 'm' betűvel.

(Fotó: Facebook)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás