promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha nem látott felvétel Budapestről egy évvel a II. világháború kitörése előtt, nem várt helyen bukkant fel az eddig titkolt videó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szembeötlik valami furcsa a felvételen, különös részlet tűnik fel kis idő után. 

Rendkívül felemelő, lenyűgöző és egyben szívszorító felvétel kering az interneten a múltbéli Budapestről. Az időutazás egy meglehetősen turbulens korba visz vissza minket: a második világháború kitörésének előtti évbe, 1938-ba.

A 20. század első fele volt Európa történelmének egyik legfelfokozottabb időszaka: a 30 év alatt "lejátszott" két világháború korábban nem tapasztalt módon forgatta fel a kontinens életét, évszázadok óta fennálló struktúrák bomlottak fel, és ekkora szabadult rá a földrész keleti felére a pusztító bolsevizmus is.

Bár hazánk az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia egyik államalkotó országaként a vesztes oldalon állt, ami után még a Tanácsköztársaság ámokfutása is a nyakába szakadt, a kora '20-as évektől kezdve a második világháború kitöréséig az úgynevezett "boldog békeidőket" élte: egy nyüzsgő nagyváros volt, ahol virágzott a kávéházi kultúra, a művészeti élet, a zene és az irodalom.

A modern technológiának köszönhetően színes felvételeket csodálhatunk meg a korabeli fővárosból, ahol a jól ismert budapesti helyszíneket is könnyű beazonosítani: többek között láthatjuk a Lánchidat, a Budai Várat és a Bazilikát is.

A 30'-as évek autócsodái róják az utcákat, fehér egyenruhás közlekedési rendőrök irányítják a forgalmat, a kinti helyek is tele vannak elegánsan öltözött emberekkel: bizonyára nem sokan sejtik, hogy a következő évben kitörő háború örökre megváltoztatja az élet menetét, és 7 év múlva a szovjet megszállás alapjaiban rombolja le Magyarországot és az itteni életvitelt.

A videó üzenete az, hogy a háborúknak a lakosság soha nem lehet nyertese, és minden bizonnyal kevesen vannak, akik lelkendezve mennének a frontra: a videó szereplői is örökké az időbe fagyva járják a múlt Budapestjének útjait, miközben a fejük a nagyhatalmak már valószínűleg régen eldöntötték, hogy lángba fog borulni az egész kontinens.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás