promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így győzd le a kínzó álmatlanságot, tested és elméd is hálás lesz, ha alkalmazod a technikákat, amivel átállíthatod a bioritmusodat
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Éjjeli baglyok figyelem! Így lehet belőletek néhány hét alatt korai pacsirta.

A világ alapvetően a pacsirták ritmusa alapján működik, a későn fekvő, ezért későn is kelő típusú embereket pedig gyakran a lustaság kifejezésével párosítja össze a társadalom. Pedig mindez a génjeinkbe van kódolva, így az alapkészletünk adott, mint ahogy az is, hogy agyunk mely napszakokban képes a legnagyobb aktivitásra.

Így teljesen természetes, ha valaki inkább este aktív, mint ahogy az is, ha más inkább a reggeli órákban van igazán elemében. A hétköznapok azonban nem mindenkinek képesek kedvezni, ezért aki a baglyok táborát erősíti, annak előbb vagy utóbb muszáj átállítania magát.

Ehhez pedig különböző trükköket is érdemes bevetni, az alvászavar ugyanis hosszú távon nagyon kellemetlen tünetekkel jár, a dekoncentráció pedig a legtöbb munkakörben megengedhetetlen. Az altatókat azonban szintén a lehető legmesszebbről érdemes elkerülni.

A bioritmus átállításának alapja a fokozatosság elvén működik, és csakis akkor járhatunk sikerrel, ha nem egy nap alatt akarjuk megváltoztatni a testünk működését. Naponta csak 15 perccel állítsuk korábbra az ébresztőt, így észrevétlenül szokik hozzá a szervezetük a változáshoz. Hétvégén, vagy pihenőnapokon se eresszük el magunkat, akkor ugyanis kezdhetünk mindent elölről.

Este már lehetőleg kerüljük a folyamatos fényeket hiszen a tévé és a mobiltelefon által kibocsájtott „kékfény” gátolja a melatonin termelésének természetes folyamatait, ami szintén akadályozhatja az elalvást. Ilyen esetekben a kékfény-szűrőt is bekapcsolhatjuk, de jobb taktika, ha inkább egy könyvet veszünk a kezünkbe.

Altatók helyett inkább a természethez forduljunk, a macskagyökér, vagy akár a citromfű is segíthet álomba szenderülni. Persze ezeknél is érdemes figyelni a mértékletességre, hiszen a túlzásba vitt fogyasztásuk kellemetlen hatásokkal járhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás