promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kínai tudósok továbbfejlesztették az egyik leghalálosabb vírust, mutánst létrehozva belőle, és már vakcinát is csináltak
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valamiért annyira nem tudunk örülni hírnek.

A kínai orvosi egyetem kutatói létrehoztak egy módosított változatát az ebolavírusnak, hogy kísérletezni tudjanak vele állatokon, semmibe véve ezzel a biztonsági előírásokat. A kutatók szerint ez az új vírusvariáns új perspektívákat nyithat a betegség tanulmányozásában, de sokakban aggodalmat kelt a vírus véletlen szabadon engedésének lehetősége. Az elméletük alapján működik, és további állatkísérletek végzésére is alkalmas.

A Daily Mail cikkéből kiderül, hogy eddig öt hímet és öt nőstényt oltottak be a halálos dózissal, hogy megfigyeljék a tüneteket. A megfigyelések fontosak lehetnek a vírus terjedésének és kezelésének szempontjából. Az ebolavírus laboratóriumi körülmények között veszélyes, ezért hozták létre a módosított változatát. Ehhez egy másik vírust használtak alapul, melyet az ebola glikoproteinjével kombináltak, így lehetővé téve a sejtek fertőzését. Az ebolavírus a legmagasabb, negyedik kategóriába tartozik a biológiai laboratóriumok munkabiztonságának skáláján, míg ez a mutáns a második fokozatot képviseli, ami mérsékelt kockázatot jelent.

A kutatások során szíriai aranyhörcsögöket vizsgáltak, melyek közül több elpusztult, de voltak túlélők is, akiknél hasonló tünetek jelentkeztek, mint az embereknél. A vizsgálatok eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a hörcsögök jó modellek lehetnek az ebola által okozott látóidegi betegségek tanulmányozására. A betegség gyorsan lefolyt és a tünetek hasonlítottak az emberekéhez.

Az ebolajárvány legutóbbi esetei nyugat-afrikai térségben sok halálos áldozatot követeltek. A kísérletek kapcsán felmerülhet, hogy van-e veszélye annak, hogy a mesterségesen létrehozott vírus kiszabaduljon, bár a szakemberek szerint a kockázat minimális. Egyébként, nemrégiben egy vakcina fejlesztését is bejelentették, mely jelentősen csökkentheti a halálozási arányt.

forrás: Daily Mail

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás