promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Úszóhártyás lábú fiút találtak egy magyar tóban, aki nem tudott még beszélni sem - videó
Borítókép:  M1 / Földiek.blog.hu (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Félelmetes történet.

Ez az egyik leghíresebb magyar legenda egy gyerekről, aki egész életében a magyar vadonban élt, majd találkozott a civilizációval, meg a rengeteg szörnyűséggel, ami együtt jár az emberek világával. A magyar Maugli története majdnem 300 éve tartja lázban a Hanságba látogatók fantáziáját. Istók története pedig a magyar popkultúrában is jelen van, méghozzá egy színdarab formájában.

2015-ben a Nemzeti Színházban jászották az Éden földön című darabot, ami Hany Istók legendájáról szól.

A történet szerint 1749-ben halászok egy csoportja a Hanságban található Király-tó mocsaras részein egy fiút talált, akinek úszóhártyákfeszültek a lábújjai között, és nem tudott beszélni, bármit is kérdeztek tőle, ő néma maradt. A korabeli leírások szerint a 8-10 év körüli gyerek teste alkalmazkodott a vízi életmódhoz is, bőre megvastagodott, testét szőr borította.

A közeli várba vitték, ahol egy évig élt, de nem bántak jól vele, nem tudták elfogadni a kinézete miatt, ezért rengeteg konfliktusba keveredett. Inkább elmenekült, és újra visszament a vadonba. 

A legendát Jókai Mór is megörökíti a Névtelen vár című regényében. A fenti kép is a műből készült filmből való. De Jókai korabali visszaemlékezésekre támaszkodott, amikor a sztorit belefűzte a nagy művébe.

Így Hany Istók legendája örökké a fikció és a valóság határán fog táncolni.

Hany Istók történetét a helyiek annyira szívükön viselik, hogy róla elkeresztelt fesztivált is rendeznek, sőt, tanösvény is viseli a fiú nevét, ahol a legendát is belefűzve a tanulásba mesélnek a gyerekeknek a lápvilág életéről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás