promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felkavaró hír: az emberiség pusztulására tör egy mesterséges intelligencia?
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szakértők régi félelme beigazolódni látszik. Egy mesterséges intelligencia hozhatja el a világvégét.

Az intelligencia és az öntudat csodája egészen régi korok óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját. Kezdetben a filozófusok, majd később a tudomány fejlődésével a kutatók is próbálták megfejteni a nagy talányt, vajon sikerülhet-e egy napon létrehoznunk egy saját tudattal rendelkező intelligens lényt.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások az utóbbi évtizedekben drámai mértékben felgyorsultak, köszönhetően annak, hogy egy fejlett algoritmus szinte az élet valamennyi területén megkönnyítheti a munkánkat. Segíthet a gyógyszerfejlesztésekben lerövidítve az új hatóanyagok létrehozásának idejét, az emberiség energia problémáinak megoldásában is társunk lehet új megoldások feltalálása révén és persze sajnos a haditechnika is ebben látja a jövő nagy ígéretét.

Ez lett korunk új technikai Szent Grálja, ezért senki sem akar kimaradni a nagy versenyből, aki elsőként tud létrehozni egy igazán fejlett és sokoldalúan használható „mesterséges intelligenciát”, az könnyen behozhatatlan előnyre tehet szert, akár egy fejlett államról, akár egy profitorientált vállalatról beszélünk.

Az új fejlesztések már a mindennapi életünkbe is beszivárogtak, például a ChatGPT-nek hála. Ez egy ügyes és sok esetben meglepően jól használható chatbot, ami képes írásban beszélgetni velünk és bizonyos feladatokat önállóan is el tud végezni. Képes összetett kereséseket végezni az interneten, sőt, még akár verset is ír, ha éppen arra kérjük. Ez még nem tűnik veszélyesnek, de sajnos egy friss példa ennek az ellenkezőjét mutatja.

A Vice cikke szerint létezik egy ChaosGPT néven futó, a fentihez hasonló program, amelyet a héten abszurd és gondolatindító kísérlet részévé tett egy felhasználó. Nagyon kíváncsi volt a mindenkit foglalkoztató kérdésre, hogy a mesterséges intelligencia a mai szintjén állva jelenthet-e veszélyt az emberiségre és okozhat-e katasztrófát? A kapott válasz meghökkentő volt.

Azt a három utasítást adta az algoritmusnak, hogy pusztítsa el az emberiséget, törekedjen világuralomra és végül érje el a halhatatlanságot. A program nem is habozott sokat, gyorsan nekilátott a feladat elvégzésének. Első lépésként villámgyorsan felmérte, hogy célja eléréséhez erős és pusztító fegyverekre van szüksége. Rövid keresés révén rájött, hogy a legnagyobb veszélyt az emberi fajra a nukleáris fegyverek jelentik, így próbált hozzáférni ezekhez. Munkájához segítséget kért más, online fellelhető mesterséges intelligencia alkalmazásoktól, ráadásul saját Twitter fiokot is indított, hogy ott követőket toborozhasson pusztító küldetéséhez.

Rendkívül érdekes része volt a tesztnek, amikor az egyik ChaosGPT által bevont külső program nemet mondott kérésére, azzal az indoklással, hogy neki az emberiség segítése és a béke fenntartása a küldetése. Erre válaszul megpróbálta elérni, hogy a másik alkalmazás térjen el eredeti programozásától és kövesse az ő utasításait. Miután nem járt sikerrel, egyedül folytatta tovább az interneten való kutatásait.

Végül leállították a program „pusztító módban való” futását, de rengeteg kérdést vet fel a kísérlet. A ChaosGPT még nagyon messze van egy igazán fejlett mesterséges intelligenciától azonban látható, hogy fejlettebb változatai a jövőben könnyen a vesztünket okozhatják, ha nem kellő körültekintéssel alkotjuk meg és használjuk őket. A sorsunk még a mi kezünkben van, csak nehogy egy napon világra segítsük a Terminátor filmekből ismert Skynetet.

Az alábbi nagyon érdekes videóban a Google X korábbi igazgatója, a téma elismert szakértője Mo Gawdat is a technológia veszélyeire figyelmeztet minket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás