promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy baj történhet az Androidos telefonokkal, új vírus támad, semmiképp ne töltsd le ezt az alkalmazást
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Androidosok rémálma az álcázott Chrome-frissítéssel települő új trójai vírus, ami mindent ellop, amit csak ér.

Megannyi veszély leselkedik mind az Androidot, mind pedig az iOS-t futtató készülékek tulajdonosai számára, hiszen elég egy óvatlan pillanat, és minden adatunk rossz kezekbe kerülhet. Egyre több ráadásul az olyan applikáció is, amely hitelesnek álcázva magát próbálja behálózni áldozatait.

Kiberbiztonsági szakértők ezúttal egy Brokewell névre keresztelt, rosszindulatú alkalmazásra hívták fel a figyelmet, ami Google Chrome-frissítést ígér, ám a népszerű netes böngésző legújabb változata helyett valami egészen mást kapnak a felhasználók.

Méghozzá egy olyan vírust, amely képes rögzíteni a készülék minden eseményét, az érintésektől és a megjelenített információktól kezdve a szövegbevitelen át, egészen a felhasználó által elindított alkalmazásokig.

Az igazán nagy baj akkor van, amikor a telefon tulajdonosa bejelentkezik a közösségi oldalaira, vagy banki alkalmazásaiba, hiszen a vírus képes detektálni a koppintásokat, így akár a jelszavakat is pillanatok alatt megszerezheti.

Arról nem is beszélve, hogy tárolja a hívásnaplót, meghatározza a készülék fizikai helyét, valamint hangfelvételt készíthet a telefon mikrofonjával. Jó hír azonban, hogy egyetlen szabály betartásával elkerülhetjük az egészpályás letámadást.

A biztonsági szakemberek nem győznek figyelmeztetni, hogy kizárólag hitelesített alkalmazásokat töltsünk le a Play áruházból, külső forrásból pedig semmiképp ne indítsunk el telepítéseket, pláne ne megkerülve a telefonunk és a Google Play Protect biztonsági figyelmeztetéseit.

Gyakorlatilag ez az egyetlen lehetőségünk maradt elkerülni a folyamatosan fejlődő telefonos vírusok terjedését, melyek a következő években még tovább erősödhetnek, egészen riasztó szintre emelve a mobilos kiberbűnözést.

Forrás: Bleeping Computer

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás