promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
25 évig szinte senkinek sem tűnt fel, hogy a Star Wars zenéje olyan üzenetet rejt, ami mindent átértelmez
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ismerős taktusok izgalmas dalszöveget rejtenek.

1999 májusában indult világhódító útjára a Star Wars előzménytrilógiája, a Baljós árnyakkal, melyre a ’90-es évek gyermekei manapság már kellemes nosztalgiával emlékeznek vissza. Azonban annak idején a kritikusok és a nézők sem fogadták kitörő lelkesedéssel George Lucas rendezését, mert úgy gondolták, hogy több fronton is problémás változtatásokat eszközölt a közkedvelt univerzumon. Egy dologban viszont még a legszkeptikusabb nézők is egyetértettek, mégpedig, hogy

John Williams zseniális taktusokat komponált a Baljós árnyakhoz,

hiszen a már jól ismert dallamok mellett olyan epikus új szerzemények is feltűntek, mint a Duel of the Fates, ami a finálé ádáz fénykardpárbaja alatt csendül fel.

Az epikus dallamok az előzménytrilógia több csatájában is megszólalnak, így a 3. részben Yoda mester és Sidious nagyúr küzdelme alatt is. Kevesen tudják azonban, hogy

az ismerős dallamok ősi kelta szöveget rejtenek.

Bár a pontos fordítása nem ismert, a szöveget egyértelműen egy kelta vers, a “Cad Gaddou”, vagyis a “Fák csatája” inspirálta. A vers bizonyos részeit lefordították angol, illetve szanszkrit nyelvre, és ez utóbbi verziót hallhatjuk a Star Wars-filmekben.

Mit jelent a dalszöveg?

A szöveg egy olyan félelmetes csatáról szól, ami több fronton is zajlik: egyrészt a fizikai síkon, másrészt mentális téren. Ez pedig egyértelmű utalás a filmbéli Anakin küzdelmére. Hiszen a történet szerint az ő elméjét fertőzi meg a gonosz Sidious nagyúr, ez a konfliktus pedig a fizikai összecsapásban csúcsosodik ki. Alaposan kigondolt tehát ez a zseniális szerzemény, ami ősi nyelven énekelve még misztikusabb hatást kelt.

A zeneszerző John Williams idén töltötte be a 92. életévét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás