promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bálint gazda utolsó nagy tanítása erősebbé tesz mindenkit
Borítókép:  Vujity Tvrtko
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vujity Tvrtko készített az ország Bálint gazdájával még évekkel ezelőtt interjút, amelyben sok évtizedes titkáról is beszélt a legendás kertészmérnök.

Bálint gazda neve fogalom lett egy évszázad alatt, Vujity Tvrtko pedig a legenda századik születésnapja után alig pár nappal készített baráti beszélgetést a legendás magyar kertészmérnökkel, akihez 25 éves barátság fűzi. A felvétel Bálint Gazda kertjének közepén készült még 2019-ben. A találkozásról a riporter is úgy számol be, hogy hatalmas tanítás volt a számára, hiszen a beszélgetés során nemcsak a paprika-nemesítésről, a gyümölcsfák metszéséről, illetve a paradicsomokról és a gombákról mesélt, hanem arról is, 

hogyan élte túl a náci koncentrációs táborok poklát, és miért nem beszélt erről évtizedeken át.

Az interjúból megismerhetitek az ország Bálint gazdájának elképesztő életútját, családi hátterét, a családi hagyományokat és azokat a titkokat is, amelyekről korábban sosem beszélt. A csodakertésznek ugyanis volt egy másik élete, egy olyan múlt, amelyről csak nagyon kevesen tudtak. Bálint György ugyanis csak keveseket avatott be életének azon időszakába, amelyről nagyon nehéz beszélni.

Évtizedekig csak keveset szólt életének ezen időszakáról, olyan mélyen pedig még talán nem is hallhattuk beszélni a traumáról, mint Vujity Tvrtkonak tette azt a századik születésnapja után. Bálint György megjárta és túlélte a mauthauseni és gunskirrheni koncentrációs táborok poklát, túlélte a megsemmisítőtáborok szörnyűségeit. 42 kilóra fogyott, fagyott végtagokkal pedig csak csodával határos módon maradt életben. 

Hazatért, majd agrármérnökként dolgozott, hogy aztán később nyugdíjasként az ország példaképe legyen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás